Nije vam dosta priča? Isprobajte Facebook Stories!

Facebook priče

Koja je bila najpopularnija riječ prošle godine? Priče ili Stories.  Instagram Stories koje su, od dana puštanja u javnost do danas, osvojile ljude diljem svijeta. Pomakni se Snapchat i napravi mjesta za Instagram jer su oni tvoju ideju dodatno razradili i doveli do savršenstva.

Mnogi su zamjerili Instagramu (točnije Facebooku, jer je Instagram u njihovom vlasništvu) krađu ideje na koju je prvu došao Snapchat sa svojim Snapchat Stories. Oscar Wilde je rekao da je imitacija najuzvišenija forma laskanja pa, ako odlučimo vjerovati toj izjavi, očito je da se Facebook divi Snapchatu.

“Good artists copy, great artists steal.” Steve Jobs

Facebook nije samo iskopirao Snapchatovu ideju i primijenio je na Instagram Stories, Facebook je ukrao ideju i iskoristio je, ne samo na Instagramu, nego i na Facebooku. Za sve vas koji uživate u snimanju priča, razveselit će vas vijest da od jučer možete snimati i svoje Facebook priče i podijeliti ih sa svojom Facebook zajednicom.

I dok se mnogi ljute na Facebook, posebno na Twitteru (koji je već dovoljno poznat po trolovima i ljudima bez života koje uvijek nešto ljuti i jedva čekaju da to kažu svima koje to ne zanima), većina ljubiteljica i ljubitelja snimanja priča je oduševljena ovom novom Facebookovom idejom.

Usput, zanima li vas koliko aplikacija nudi snimanje priča, reći ću vam. Trenutno imamo Snapchat Stories, Instagram Stories, Facebook Stories, WhatsApp Status i Facebook Messenger Day. Čini mi se…ako sam nešto ispustila, obavijestite me. Puno opcija za snimanje priča koje nestaju nakon 24 sata, slažete li se?

Ipak, ako vam je sve dosadilo i želite isprobati nešto novo, a opet dovoljno poznato, onda vam se vjerojatno sviđa ideja Facebook Stories. Facebook zna što radi, to se mora priznati. S gotovo 2 milijarde korisnika nemoguće je da Facebook Stories ne postignu uspjeh kakvom se nadaju u Facebooku. Svatko tko vidi novi kružić u svom feedu, a koji je znak da imate opciju snimanja Facebook Stories, kliknut će na njega, početi isprobavati opcije i prije nego što se snađete, vaši prijatelji će biti zatrpani pričama, a i vi njihovima.

Što morate znati o Facebook Stories?

Facebook Stories

 

Nemaju ih još uvijek svi na svojim telefonima

Facebook Stories rade samo na mobilnoj aplikaciji Facebooka, a ne i na desktop verziji. Kao što je uvijek pravilo s novostima, ne dobiju svi novi update istovremeno pa ukoliko još uvijek nemate Facebook Stories, provjerite je li vam ažurirana aplikacija Facebooka koju imate na svom telefonu. Kako god bilo, pojavit će vam se Facebook Stories prije ili poslije, a poznavajući Facebook bit će to prije.

Video može trajati 20 sekundi

U odnosu na Instagram koji nudi 15 sekundi videa i Snapchat s 10 sekundi, na Facebooku dobivate 20 sekundi da snimite sve što želite u svojim pričama.

Facebook Story možete spremiti na telefon

Kad završite sa snimanjem, sve što morate je stisnuti ikonu u obliku strelice okrenute prema dolje i spremit ćete svoju priču na telefon te je, na taj način, moći objaviti i na nekoj drugoj društvenoj mreži ako poželite ili na Facebooku u obliku videa ako ne želite da nestane nakon 24 sata.

Facebook Stories nestaju nakon 24 sata

Zvuči poznato? Kao i sve ostale priče, i Facebook Stories imaju svoj rok trajanja od 24 sata. Objavite li Facebook Story na svoj timeline, kao bilo koju drugu sliku ili video, priča će se pojaviti na vrhu vašeg profila i moći ćete birati tko će je moći vidjeti (Friends, Public, samo vi…).

Objavite li Facebook Story unutar Story opcije, bit će vidljiva svim vašim prijateljima sljedeća 24 sata, a pojavit će se u obliku mjehurića na vrhu njihovog feeda. Još uvijek ne postoji mogućnost biranja tko od prijatelja može vidjeti Story pa trenutno radi po principu – ili će je vidjeti svi ili nitko.

Možete vidjeti tko gleda vaš Facebook Story

Kao i na svim drugim aplikacijama koje nude mogućnost snimanja priča, i na Facebook pričama možete vidjeti tko je gledao ono što ste snimili, a tko vas ignorira. Kliknite na priču pa idite na view ikonu u obliku oka u desnom kutu dolje.

Želite li izbrisati priču, idite na 3 točkice na vrhu ekrana i izaberite opciju Delete.

Direct Facebook Stories

Pošaljete li nekome priču na Direct, primatelj je može pogledati dva puta prije nego što nestane.

Facebook Stories i screenshot

Napravite li screenshot nečije priče (ili netko screenshot-a vašu) vodite računa da Facebook ne šalje obavijesti o takvoj radnji. To će vam se možda svidjeti u slučaju da želite sačuvati nečiju sliku na svom telefonu ali nije loše da znate da to netko može učiniti i vama pa pazite što objavljujete jer možda ipak ne nestane nakon 24 sata.

Kako vidjeti Facebook Stories?

Možete ići na vrh feeda kako biste snimili svoju priču ili vidjeli priče svojih prijatelja ili povukli u desno preko ekrana da dođete do opcije snimanja priča.

Kako lajkati Facebook Stories?

Na Facebook Stories trenutno ne postoji opcija lajkanja ali ih možete komentirati.

Filteri čine razliku

Za razliku od Instagram Stories na koje dodajete naljepnice i filtere nakon što ste snimili priču, kod Facebook Stories to radite prije snimanja. Da dođete do filtera morat ćete povući prstom gore ili dolje po ekranu. Trenutno je u ponudi nešto više od 50 filtera.

Kako koristiti Facebook Stories?

Imate li iskustva s Instagram Stories ili Snapchat Stories (ili WhatsApp Status), nećete imati problema ni s Facebook Stories.

FB story početak

Ili ćete vidjeti krug sa svojom slikom preko kojega direktno možete ući u Facebook Stories i početi se igrati ili možete povući prstom u desno preko ekrana u feedu da vam se otvori kamera.

Facebook Stories kamera

Facebook će vas tražiti dopuštenje da pristupi kameri telefona. Želite li snimati priče morat ćete to omogućiti.

Facebook Stories dopuštenje

Počnite stvarati sadržaj i pričati svoje priče..

Facebook Stories početak

Klikom na čarobni štapić doći ćete do brojnih filtera i naljepnica kojima možete uljepšati svoje Facebook Stories. Kliknete li na slova, možete pisati tekst po želji, a strelica okrenuta prema dolje vam omogućuje da spremite sliku ili video na telefon.

Facebook Stories pisanje

Upotrijebite filtere po želji..

facebook stories filteri

Facebook stories filteri 5

facebook stories bedtime

Kako poslati Facebook Story?

facebook stories slanje

Kad ste zadovoljni s onim što ste snimili, kliknite na strelicu u bijelom krugu, izaberite opciju “Your Story” i kliknite na dugme Send na dnu ekrana. Ne zaboravote da istu priču možete poslati i odabranim prijateljima preko Facebook Direct samo što će oni imati priliku dva puta pogledati tu priču prije nego što nestane.

Zašto još jedne priče?

Zato jer Facebook želi uništiti Snapchat kad ga nije uspio kupiti? Ili možda želi postati Snapchat samo dvostruko bolji? Ili ništa od navedenog? Možda im se samo toliko sviđa koncept snimanja i slanja priča koje nestaju nakon 24 sata da ih žele na svakoj platformi koju posjeduju.

Činjenica je da su priče popularne, da su Instagram Stories osvojile cijeli svijet prošle godine, a ja nisam nikada dobila više pitanja nego onih vezanih za Instagram Stories što mi samo dokazuje njihovu popularnost. Čak i ako vama ne trebaju još jedne priče, među 2 milijarde ljudi koji koriste Facebook sigurno će se naći sasvim dovoljan broj koji će se željeti izraziti i na ovaj način.

Osim toga, Facebook je izrazio zabrinutost jer se u zadnje vrijeme više sadržaja dijeli nego što korisnici kreiraju originalan sadržaj. Ovim putem žele potaknuti sve korisnike da se malo pokrenu i počnu stvarati nešto sami umjesto što neprestano dijele tuđe uratke preuzete s drugih web stranica. A kako bolje potaknuti ljude nego im ponuditi već poznatu i isprobanu funkciju začinjenu novim filterima?

Dijeljenje privatnog sadržaja ili barem personaliziranog postalo je rezervirano za Instagram i Snapchat, a odnedavno i WhatsApp Status. Hoće li Facebook ovim potezom potaknuti korisnike da svoju pažnju preusmjere na Facebook Stories, vrijeme će pokazati. Do tada, uživajte u svim pričama koje postoje i stvarajte originalni sadržaj. Ako ništa drugo, barem je zabavno.

Jeste li isprobali Facebook Stories? Koja je vama najdraža platforma za snimanje priča?

potpis

 

15 responses to “Nije vam dosta priča? Isprobajte Facebook Stories!”

    • Pozdrav Marijana,
      klikni na Story na vrhu svog news feeda na profilu da bi se otvorili aktivni postovi. Onda idi na 3 točkice u gornjem desnom uglu posta koji želiš izbrisati. Na dnu ekrana će se pojaviti opcija Delete Photo ili Delete Video, ovisno o tipu Storyja koji želiš izbrisati.
      Lijep pozdrav,
      Ivana

      Like

Create a website or blog at WordPress.com