Društvene mreže

Sve što trebate znati o Instagram Stories

Što se dogodi kad spojite dobru priču i lijepu sliku? Dobijete slikovnicu! Ili u digitalnom dobu Instagram Stories. Nema boljeg dokaza koliko je pričanje priča važno, a ako je u kombinaciji sa slikama i videom dobijete nešto stvarno odlično što je zapravo cijela poanta content marketinga.

Instagram je nekada davno bio aplikacija rezervirana isključivo za slike, mali online foto album koji se s vremenom sve više razvijao. Nakon slika je došao video, nakon videa direktne poruke, nakon svega toga oglasi što je mnogima malo uništilo entuzijazam ali što se može, od nečega se mora živjeti.

Najnoviji dodatak Instagramu su Stories iliti priče, dodatak koji vam omogućuje da postavite fotografiju ili video koja nakon 24 sata nestane. Slično kao Snapchat, sigurno pomišljate. I niste daleko od istine. Instagram Stories su čisti dokaz kako je postalo teško biti originalan u današnje vrijeme i kako svi, čak i oni najveći, pribjegavaju inspiraciji tuđim idejama na način da ih prilagode sebi što je najbolje moguće.

Sljedeći put kad se lupite po glavi i tužno zaključite da ništa novo ne možete smisliti, a kamoli postati milijunaš do 30. godine, jednostavno prosurfajte internetom i osmislite na svoj način nešto što je već doživjelo uspjeh. Tko zna, možda budete i bolji i doživite slavu i bogatstvo, a onda ću i ja pisati o vama u budućnosti.

Možda mislite da pretjerujem ali Instagram je čak posudio, ili bolje rečeno prisvojio, i ime od Snapchat Stories pa vi onda prezirno odmahujte rukom kad sljedeći put vidite ili se požalite da nešto nije dovoljno originalno.

Ako pogledate i usporedite Snapchat Stories i Instagram Stories vidjet ćete više sličnosti nego razlika. Imaju li potpuno isto ime? Imaju. Imaju li potpuno istu funkciju postavljanja “priče” koja nestane nakon 24 sata? Imaju. Jesu li se trudili to sakriti i zapakirati na način da to nitko ne primijeti? Ni slučajno.

Što nam to govori? Da je potrebno nekoga imitirati da bismo uspjeli? Ili bismo se trebali truditi biti potpuno originalni čak i ako nam ne ide?

Američki pisac Herman Melville je rekao:”Bolje je propasti u originalnosti nego uspjeti u imitaciji” dok je Voltaire izjavio kako je:”Originalnost ništa drugo nego razumna imitacija”, neki pak tvrde kako je kopiranje najveći znak uspjeha. Vi možete vjerovati što god želite ali činjenica je da je Snapchat sa svojim idejom ipak bio prvi.

Kako će to utjecati na Snapchat, ne zna se za sada. Činjenica je da Instagram ima puno veću popularnost i broj korisnika od Snapchata, a i Instagram Stories su puno jednostavnije za korištenje, posebno za početnike. Kada je Nike objavio svoju prvu Instagram Story, u 24 sata su imali 800 000 pregleda dok je Nikeov najgledaniji Snapchat imao 66 000 pregleda. Toliko o popularnosti i usporedbi Instagrama i Snapchata.

Tu su i oglašivači koji se puno radije oglašavaju na Instagramu koji je u vlasništvu Facebooka nego na Snapchatu koji se po oglasima ne može mjeriti s Instagramom. Oglašavanje na Instagramu je jednostavno, neovisno o tome kolike vam je veličine budžet ili firma. Sve što vam treba je oglas koji ste napravili na Facebooku na vašoj poslovnoj stranici i pustiti ga na Instagram. Ne može biti jednostavnije ni da želite.

Kad završite s ovim osnovnim savjetima i uputama, ne zaboravite pogledati i sve što trebate znati o Instagram Stories 2. dio , sve što trebate znati o Instagram Stories 3. dio i Kako na Instagram Stories staviti staru sliku iz galerije telefonakako bi vam iskustvo korištenja Instagram Stories bilo još bolje i kvalitetnije.

Kako početi s Instagram Stories?

instagram storiesInstagram

 • Prvo trebate kliknuti na + u ovom nedovršenom krugu gore u lijevom kutu
 • Nakon toga kliknete na bijeli krug na dnu ekrana kako biste uslikali fotografiju ili ako ga držite, snimili video
 • Fotografije i videe možete uređivati po vlastitim željama i dodavati im tekstove i crteže. Ikona olovke nudi 3 različite opcije, a treća je vjerojatno najzabavnija jer je neonska. Aa ikona je za pisanje teksta po vlastitim željama
 • Kliknete na Done kako biste spremili priču
 • Pa na kvačicu kako biste je objavili

Ako želite više slika ili videa, nešto kao slideshow, samo ponovite sve ove korake s novim materijalom i bit će dodano vašoj priči.

Možete dodavati i filtere kojih je neusporedivo manje nego na Snapchatu ali očekujem da će se to isto promijeniti u bližoj budućnosti. Ne, Instagram Stories nema onaj pseći ili dugin filter koji je svima toliko zanimljiv, a ja već imam noćne more od njega. Posebno od psećeg, izgleda kao loš pokušaj genetske modifikacije u Looney Tunes crtiću.

Nakon što ste snimili fotografiju ili video, samo povučete prstom preko ekrana kako biste dodali neki od filtera. Dobro je imati na umu da u Stories možete dodati i fotografije iz vaše galerije kao i Boomerang.

Alat za crtanje nudi jako puno zabavnih opcija i boja što vam može dobro doći ako želite izraziti svoju kreativnost. Pa tako, ako želite samo crtati ili nešto pisati, a ne želite objaviti i fotografiju nego vam treba samo platno možete učiniti sljedeće:

 • uslikajte sliku (bilo čega, može i poda jer je i tako nećete objaviti)
 • idete na alat za crtanje
 • izaberite boju po ukusu
 • postavite prst na fotografiju i držite ga na mjestu
 • boja će popuniti cijeli ekran
 • i sad imate platno na kojem možete pisati ili crtati što god želite
 • nakon što završite, objavite

Dobra stvar kod Instagram Stories je opcija u kojoj možete birati tko će vidjeti vašu priču, a tko ne i to na vrlo jednostavan način

 • odete na svoj profil i kliknete 3 točkice (Android) ili sunce (iOS)
 • izaberite Story Settings
 • i kliknite na Hide My Story From
 • izaberete osobe ili osobu s liste za koje ne želite da vide vašu priču
 • i kliknete na Done

Važno je napomenuti da će “blokirane” osobe i dalje vidjeti vaš profil i fotografije, samo neće moći vidjeti priču.

Možete cenzurirati i komentare ako se bojite negativnih ili ne želite da vam komentira svatko kome padne na pamet.

 • odete na svoj profil i kliknete 3 točkice (Android) ili sunce (iOS)
 • izaberete Story Settings
 • u Story Settings će vam se pojaviti opcija Allow Message Replies
 • možete izabrati 3 opcije – Everyone što će omogućiti svima da komentiraju, People You Follow što će omogućiti komentiranje samo onima koje pratite i Off što će onemogućiti sve komentare

Instargam Story koju snimite ili uslikate možete i snimiti na svoj telefon i na taj način ćete spriječiti da nestane nakon 24 sata.

 • otvorite svoj Story
 • kliknite na 3 točkice na dnu videa ili fotografije
 • kliknite Save Photo
 • i sve će biti spremljeno na vaš mobitel

Svoj Story možete objaviti i kao svaku drugu fotografiju ili video na ovaj način

 • otvorite svoj Story
 • kliknite na 3 točkice na dnu videa ili fotografije
 • kliknite Share as Post
 • možete dodavati filtere, lokacije i sve na što ste već navikli
 • nakon svega kliknite na Share

Ako se bavite digitalnim marketingom ili ste samo jako znatiželjni i ovisni o statistici i brojevima, možete vrlo jednostavno vidjeti i tko gleda vaše Stories i u kojem broju.

 • otvorite svoj Story
 • povucite prstom preko ekrana
 • na dnu ekrana će se pojaviti broj pregleda i imena osoba koje su pogledale vaš Story
 • te podatke možete vidjeti samo vi

U slučaju da ste zaboravili nekoga blokirati i ta osoba je ipak vidjela vaš Story možete jednostavno kliknuti 3 točkice pored imena korisnika i izabrati opciju Hide Story From. To vam ne bih preporučila ako koristite Instagram u poslovne svrhe. Ako ste privatni korisnik i koristite ga radi vlastitog zadovoljstva, možete raditi što god želite. Vaš profil je samo vaš da uživate u njemu i zabavljate se.

Teško je reći kome će bolje ići kad je riječ o pričama ili Stories, Instagramu ili Snapchatu. Sigurna je samo jedna stvar – Instagram prati trendove. Iako je u vlasništvu Facebooka, na tržištu je duže od Snapchata i ima više korisnika to ih ni najmanje ne sprečava da iskoriste već poznatu, uhodanu i provjerenu ideju i ponude je korisnicima na svoj način. Od Instagrama očito možemo naučiti kako su trendovi tu da se slijede. Ako mi ne vjerujete, već ste zakasnili i pregazit će vas konkurencija.

Što možemo naučiti s marketinškog stajališta cijele priče?

Očito je da današnja publika sve više traži originalan i autentičan sadržaj od brendova. Ljudi sve više, a posebno mlađe generacije, ignoriraju tradicionalno oglašavanje jer mu ne vjeruju i jer sve manje čitaju tiskane medije i gledaju TV (zašto su u Americi toliko popularni Netflix, Hulu, Amazon Prime i HBO Now? Jer nemaju oglase, tj.reklame).

Od brendova očekuju da im se približe na osobnijoj razini, da se povežu s njima, ne žele imati osjećaj da im se nešto neprestano gura i prodaje (tko to, uostalom, i želi).

U uspjeh Instagram Stories ne sumnjam kao ni u to da je budućnost marketinga svijetla i orijentirana na autentično i vizualno pričanje priča i povezivanje s publikom na osobnoj razini.

U međuvremenu, svi uživajte u Instagramu i pričajte lijepe priče.

 • Pratite Orbis Marketing i na Facebooku gdje svakodnevno  možete pronaći zabavu, motivaciju, inspiraciju i brojne druge savjete koji će vam biti korisni. I ne zaboravite lajkati 😉

162174755355623310716

 

 

35 komentara

   1. Bok Andrijana! Kad kliknes na + znak u aplikaciji Instagrama kako bi dodala novu story samo povuci prstom dolje preko ekrana.
    Gore na vrhu ce ti se otvoriti opcije da ubacis slike ili video iz galerije ali samo one koje si slikala u zadnja 24 sata, starije slike se za sad ne mogu dodavati u Stories.

    Sviđa mi se

 1. Interesuje me zna li se po kojem redosledu su poredjani profili koji mi gledaju story? Jer na primjer u pocetku su bili poredjani po tome ko ga prvi vidi pa na dalje, dok je sad sve izmijesano i ne mogu provaliti ko mi je zadnji vidio story, redosled pregleda je na svaki isti, prvih 10ak profila mora nesto znaciti zbog cega su stalno oni u vrhu, bilo da ga pogledaju odmah po izbacivanju, bilo kasnije u toku dana..

  Sviđa mi se

  1. Instagram stalno nešto mijenja kad je riječ o algoritmima. Ovo je pitanje na koje nitko ne zna točan odgovor, na žalost, a Instagram nije još uvijek dao službeno objašnjenje. Neke teorije su da redoslijed sad ovisi o tome kolika je interakcija među profilima. Znači ako češće gledaš neke profile, lajkaš, komentiraš ili oni tebi (i na Instagramu i Facebooku) onda se oni pojavljuju među prvima. Neki korisnici tvrde da je to točno ali kao što sam rekla, nitko ne zna pravo objašnjenje.

   Sviđa mi se

   1. Poštovani htio bih podijeliti video na instagram priči ali dok mi se učitava jednostavno mi se prekine i pise ucitavnje nije uspjelo

    Sviđa mi se

   2. Ako inače nemate problema s dijeljenjem sadržaja na Instagram Stories, problem je ili u internetskoj vezi (pokušajte se prebaciti s wifi na mobilne podatke kako biste eliminirali ili potvrdili internet kao problem) ili je greška na Instagramu. Zadnjih nekoliko dana očito nešto rade na aplikaciji jer se mnogi korisnici žale na probleme – ne vide slike, ne mogu učitati priče ili gledati tuđe..između ostalog.

    Sviđa mi se

 2. Ja još uvek nemam Instagram. Ne mogu da komentarišem o nečemu što ne znam. Draga Ivana, osavremeniću se. Kad ti možeš da čitaš moje priče iz davnina (ja, kao Gustav Švab, zamalo 😀 ), mogu i ja da naučim da se reklamiram po Instagramu. Što mi teško.
  :-*

  Sviđa mi se

 3. Jel moguce da nas inastagram storiju neko blokira da ne mozemo da ga oznacimo a mozemo da mu gledamo i slike i stori i sve al ne mozemo da ga oznacimo?

  Sviđa mi se

  1. Pozdrav Njegoš! To nije moguće jer kad netko nekoga blokira na Storiju blokirana osoba ne može ni vidjeti Story.
   Ovdje je vjerojatno riječ o nekoj greški na Instagramu ako je sve normalno samo se ne može označiti.

   Sviđa mi se

 4. Pozdrav! Imam jedno pitanje,ako sam nekom na instagram storyu iskljucila zvuk znaci da mi vise ne dolaze storyi od te osobe kako se moze vratiti da mogu ponovno vidjeti? Hvala

  Sviđa mi se

 5. Pozdrav,željela bih da obrisem komentare od osobe koju sam blokirala skoro na instagramu ali ti komentari se ne prikazuju.Samo pise comments ali ne mogu da se učitaju.Zanimaju me da li postoji nekako opcija da se ti komentari obrišu i da li ih mogu vidjeti druge osobe iako sam blokirala tu osobu? 🙂

  Sviđa mi se

  1. Kad se nekoga blokira na Instagramu komentari postaju nevidljivi i iz tog razloga se ne prikazuju. Druge osobe ih vide jer oni tu osobu nisu blokirali. Rješenje bi bilo odblokirati tu osobu, obrisati komentare i onda je opet blokirati iako nema garancije da će Instagram i u slučaju odblokiranja vratiti komentare.
   Najbolje je prije blokiranja prvo sve izbrisati, a tek onda blokirati 🙂
   Lijep pozdrav,
   Ivana

   Sviđa mi se

 6. Da li mozda znas zasto nemam i ne postoji u opcijama da ja to stavim kada stigne novi update za instagram story tipa ono anketa postavi pitanje i to probala sam sve i svasta ulogovala se preko drugaricinog telefona i kod nje ima ali kad udje na moj profil nema ne postoji opcija??

  Sviđa mi se

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: