8 mitova o baterijama mobitela u koje morate prestati vjerovati

Sjećam se dana kad sam dobila svoj prvi mobitel. Bilo je to vrijeme kad su mobilni telefoni bili velika novost, a ljudi su još uvijek bili prilično skeptični i pitali se hoće li taj novi trend, pokretnog telefoniranja, ikada zaživjeti. Ima li uopće svrhe hodati ulicom i pričati na telefon?

S leptirićima u trbuhu išla sam s mamom u shopping da izaberemo moj prvi mobitel kao nagradu za petice na kraju godine. Mislim da nikada poslije nisam bila toliko uzbuđena oko kupovine mobitela iako su svi kasniji modeli bili neusporedivo bolji od mog prvog.

Tad nije bilo govora o pametnim telefonima. Nije bilo kamera (možete li zamisliti?), one su došle tek poslije. Nije bilo touch screena, a ni ekrana u boji. Dostupne boje ekrana su bile zelena, narančasta i rijetko se mogla pronaći bijelo-plava. Ne volim narančastu boju, odlučila sam se za zeleni ekran.

U vremenima u kojima se specifikacije telefona nisu toliko razlikovale, birali smo mobitele po brendu, izgledu i boji ekrana.

Moj izbor je pao na Siemens C35i, mali crni telefon, minijaturnog ekrana i debele antene koja je iz njega stršala. Ništa se na njemu nije moglo raditi osim telefonirati i slati poruke. Nije bilo mobilnog interneta, videa, kamere, boja, zanimljivih tema i aplikacija. Vidio se svaki piksel, koliko je bilo moguće vidjeti na ekranu te veličine.

Ali imao je kalkulator, nekoliko primitivnih igrica, alarm, nekoliko melodija zvona koje su probijale uši, sat i štopericu. Za ono vrijeme ludo dobre specifikacije.

Prva stvar koju mi je rekao prodavač dok mi ga je predavao u ruke, a ja sam nestrpljivo cupkala pored pulta, bio je savjet oko brige za bateriju. “Sad čekaj da se isprazni do kraja, neka se ugasi. Onda ga stavi puniti preko noći, najmanje 8 sati.”

Štreber kakav jesam, zapamtila sam taj savjet, poslušala ga, a baterija na tom malom telefonu je trajala danima. Razlog bi mogao biti i što nisam imala puno prijatelja koji su imali mobitele u to vrijeme pa nisam imala s kim pričati i dopisivati se. Što je bilo i dobro, bonovi su bili skupi.

Taj savjet o bateriji sam čula puno puta nakon tog mobitela, gotovo svaki put kad sam kupovala novi. To je savjet kojeg se još uvijek mnogi drže iako odavno više ne vrijedi, telefoni su postali pametni, a baterije sofisticiranije.

Danas punim mobitel nekoliko puta dnevno, a sa sobom uvijek nosim rezervnu bateriju. Ne zato što je baterija u njemu loša nego zato što ga toliko koristim pa duže od nekoliko sati ne može izdržati.

Baterije su postale tema o kojoj svi pričaju, a nije rijetkost susresti ljude koji panično hodaju i ispituju sve koje poznaju imaju li punjač da posude jer im je mobitel na nuli. Ono što ne znaju je da svojim ponašanjem prema bateriji utječu na njen životni vijek.

Kako vi punite svoje mobitele? Čekate da se potpuno isprazni prije nego što ga stavite puniti? Svaki put ga napunite do kraja jer je tako najbolje, a i vi ste mirni neko vrijeme?

Znate li da neispravnim postupanjem s baterijom možete dovesti do toga da će vam nova zatrebati prije nego što mislite? Baterija je ključan dio telefona bez kojega on ne može funkcionirati i zato je briga o bateriji važnija nego što možda sada mislite.

8 mitova o baterijama koje treba razbiti

baterija-mobitel-punjac

Punjenje telefona preko noći je super ideja

Litij-ionske baterije su dovoljno “pametne” da se ne mogu previše napuniti, a zaštitni čipovi osiguravaju da jednom kad se baterija napuni na 100% punjenje prestaje. Tako da, teoretski gledano, baterija se ne može previše napuniti, energija ne može “curiti” što znači da se telefon može ostaviti cijelu noć na punjaču.

Zašto ipak nije preporučljivo puniti telefon preko noći? Zato što, jednom kad se baterija napuni na 100% i prestane se puniti, nakon nekog vremena će pasti na 99% i telefon će se opet početi puniti i tako više puta tokom noći, a to utječe na životni vijek telefona.

Punjenje preko noći može dovesti i do zagrijavanja telefona što eventualno može dovesti i do požara. Iako je to rijetko, a incident koji je Samsung imao s Note 7 nije bio povezan s neispravnom baterijom nego premalim kućištem koje je tu bateriju stiskalo, stručnjaci ipak preporučuju da, ukoliko punite telefon preko noći, poduzmete neke mjere opreza.

Uvijek ga je dobra ideja izvaditi iz zaštitnog casea kako bi imao više zraka i prostora za hlađenje. Ne držati ga u blizini papira, knjiga ili jastuka, a važno je koristiti i originalne kablove za punjenje.

Ukoliko ste baš jako paranoični, a ne možete se odreći punjenja preko noći, stavite mobitel na tanjurić ili na nešto metalno što će umanjiti temperaturu ukoliko se podigne.

Moram ga isprazniti na 0% prije nego počnem puniti

To je mit o bateriji iz vremena kad baterije nisu bile toliko sofisticirane i nisu bile Li-ion nego nikal-metal. Tada se pričalo kako baterije razvijaju “memoriju” i kako ih je potrebno potpuno isprazniti da bi se regenerirale, a baterija duže trajala. Zato i danas mnogu čekaju da baterija padne na 0 ili blizu prije nego uključe mobitel u punjač.

Istina je zapravo potpuno drukčija. Baterija je optimalno napunjena kad je između 45% i 80% što znači da bez brige možete mobitel staviti puniti kad je na 50% i isključiti ga s punjača kad dođe na 80%, a to nas dovodi do sljedećeg mita…

Mobitel se ne smije skidati s punjača dok nije 100% pun

Naravno, budete li ga neprestano spajali i vadili, uništit ćete bateriju, smanjit joj životni vijek i morati je mijenjati, zar ne? Zapravo ne. Čak je i preporučljivo i zdravo za bateriju da mobitel povremeno maknete s punjača pa ga opet vratite na punjenje. Tako joj produžujete život, a nema ništa bolje od sretne i zdrave baterije, posebno ako ste ovisni o mobitelu i ne možete zamisliti ni jedan dan bez njega.

Zato punite svoj mobitel malo po malo, kad god se pruži prilika. Bez straha ga maknite s punjača i vratite kad ga ne koristite. Ništa loše mu se neće dogoditi.

Nije dobro koristiti mobitel kad je spojen na punjač

Istina je da nije dobro koristiti mobitel kad je spojen na punjač, a vi ste u kadi ili blizu vode jer bi moglo doći do strujnog udara. Potražite li malo tu temu po medijima, vidjet ćete da nažalost nije rijetka.

Ali, koristiti mobitel dok se puni, a vi ste na suhom je potpuno sigurno. Pod pretpostavkom da koristite originalni punjač.

Mogu koristiti bilo kakav zamjenski punjač

Pa, zapravo i ne. Punjači često pucaju ili se zagube i onda je lako doći u napast i kupiti univerzalni jeftini punjač. To nije dobra ideja jer zamjenski punjači koji ne dolaze od originalnog proizvođača ne rade dovoljno efikasno, dovode do većeg zagrijavanja telefona, što može dovesti do eksplozija, strujnog udara i ostalih nesreća povezanih s lošim punjačima.

Iako su male šanse da se to dogodi, najbolje je investirati u punjač originalnog proizvođača. Iako koštaju više, kvalitetnije i brže pune bateriju telefona i dugoročno su sigurniji. Nema štednje kad je sigurnost u pitanju.

Nije potrebno gasiti telefon

Ugasite li ikada svoj telefon? Nekada su savjetovali kako je dobro ugasiti telefon preko noći jer onda troši manje baterije ali to je priča koja se vrlo brzo zaboravila. Danas rijetko tko isključi mobitel pa makar i na trenutak.

Imamo čak i airplane mode što znači da ga ne moramo ugasiti ni u avionu. Ali, stručnjaci kažu da je telefon ponekad dobro i poželjno ugasiti, barem na kratko jer na taj način produžujete život bateriji.

To ne znači da ga morate ugasiti prije spavanja ili svaki dan na 5 minuta ali tu i tamo, kad se sjetite poželjno je na kratko ugasiti telefon, možda vas iznenadi trajanje baterije nakon toga.

Gašenje aplikacija čuva bateriju

Moj telefon (Samsung Galaxy S8) uvijek javlja da određena aplikacija ili veći broj aplikacija rade u pozadini te nudi opciju da se te aplikacije ugase. Čovjek bi pomislio da je to dobra ideja ali zapravo i nije.

Osim što naglo gašenje aplikacije može dovesti do gubitka podataka koji nisu spremljeni, onog trenutka kad telefon opet bude pokretao ugašenu aplikaciju, CPU će raditi više i samim time trošiti više baterije. Zato slobodno ostavite aplikacije da rade u pozadini, radite manje štete bateriji nego ako ih gasite.

Punjenje telefona preko laptopa šteti bateriji

To je definitivno jedan od mitova koje je potrebno razbiti. Punjenje mobitela preko laptopa jedino sporije puni bateriju ali joj ni na koji način ne šteti. Isto vrijedi za punjenje preko punjača u autu, bežičnih punjača u automobilima ili eksternih punjača koje uvijek možete imati pored sebe za hitne slučajeve.

Svi bismo željeli da baterije na mobitelima traju vječno i da ih nikada ne moramo puniti ili barem ne tako često ali, dok ne izume vječne baterije (ili barem dugotrajnije), osuđeni smo na litij-ionske koje su takve kakve jesu. Činjenica je da pametni telefoni brzo troše baterije ali s tim se moramo pomiriti.

Zato sam razbila neke od mitova povezane s punjenjem pametnih telefona i baterijama. Nadam se da će vam pomoći i da ćete pomoću ovih savjeta produžiti životni vijek baterije na svom telefonu.

A sad pitanje, koliko često morate puniti svoj telefon? I jeste li vjerovali u neki od ovih mitova?

Potpis

7 komentara na “8 mitova o baterijama mobitela u koje morate prestati vjerovati”

  1. Hm, zanimljivo… Bome sam u dosta tih mitova vjerovala, ili su mi bili negdje u podsvijesti. Dobro da si ih razbila. A mob punim jednom dnevno; malo mi nedostaju vremena kad sam Nokiu 3310 punila jednom tjedno, ha ha ha (to mi je bio prvi mobitel, dobila ga negdje u 8. razredu).

    Sviđa mi se

  2. Vrlo zanimljiv tekst, uvijek nešto novo se može naučiti o baterijama. Od svih tih silnih informacija čovjek više ne zna u što bi vjerovao.

    Sviđa mi se

%d blogeri kao ovaj: