Recenzija: MacBook Pro 2017

macbook-pro-orbis-1

Jedna od najtraženijih tema na mom blogu je recenzija MacBook Pro. Ne volim pisati brze recenzije, nakon nedovoljnog korištenja proizvoda, posebno kad je riječ o nečemu što sam kupila i što ću koristiti, nadam se, godinama.

Oni koji me duže prate znaju da sam već pisala o laptopima i da sam duže vrijeme razmišljala koji laptop kupiti, koji najbolje odgovara mojim potrebama (vodite računa da sam intenzivni korisnik koji najmanje surfa internetom i koji koristi laptop za rad), a bila je prisutna i vječna dilema – odustati od Windowsa koje koristim oduvijek ili nastaviti s njima.

Napokon sam suzila izbor na dva laptopa – MacBook Pro i Dell XPS, a reći ću iskreno da odluka o konačnom izboru nije bila laka kao što sam mislila. Ipak, prevladala je znatiželja radi korištenja novog operativnog sustava kao i činjenica da već 2.5 godine imam iPad koji radi savršeno kao i prvi dan.

I tako je MacBook Pro od 15 incha s touchbarom ušao u moj život. Četiri mjeseca poslije i nisam ni jedan dan požalila što sam ga kupila, samo sve više uživam u njemu i istraživanju svega što se na njemu može raditi.

Koji su plusevi?

  • Tanak, lagan i čvrst
  • Prekrasan Retina display
  • Odlično trajanje baterije
  • Super brz i responzivan
  • Ugodna tipkovnica

Koji su minusi?

  • Cijena
  • Isključivo USB-C portovi
  • Komplicirano je uskladiti ga s drugim mobilnim operativnim sustavima (Android)

Nema puno mudrosti kad je riječ o Apple proizvodima jer svi znaju da je riječ o superbrendu koji iz godine u godinu lansira na tržište kvalitetne, atraktivne i izrazito skupe proizvode. Kod Apple-a rijetko kad ima puno iznenađenja pa zato ne čudi ni činjenica da se njihovi laptopi generacijama vizualno vrlo malo razlikuju jedan od drugog.

To je ono što mi se najviše sviđa. Koliko god voljela inovativost i promjene, toliko je lijepo imati vizaulno atraktivan i promišljen proizvod koji je i svojom unutrašnjošću, a posebno vanjštinom otporan na vrijeme.

macbook-pro-orbis-2

Prekrasan dizajn

MacBook Pro, generacije 2017., izgleda više kao MacBook Air nego profesionalni laptop namijenjen ozbiljnom radu, editiranju fotografija, videa ili bilo kakvim profesionalnim zadacima koje pred njega postavite.

MacBook Pro je nevjerojatno tanak, samo 1.55 cm, a težak je 1.82 kg što je s obzirom na veličinu ekrana od 15.4 incha impresivno. Sve to ga to čini i savršeno prijenosnim laptopom. Prošla su ona vremena kad smo nosili 4-5 kg mašine u posebnoj torbi. MacBook Pro možete bez problema pospremiti bilo gdje i zaboravit ćete da nosite sa sobom laptop.

Iako je tanak i lagan, unutrašnjost mu je smještena u robusno (iako se ne bi reklo na prvi pogled) kućište. Kako se neki, čak i premium laptopi, savijaju i proizvode zvukove kad ih malo jače stisnete, to se na Macbook Pro neće dogoditi.

Dolazi u dvije boje, Space Gray za one koji više vole tamnije nijanse i Silver za ljubitelje svjetlijih boja. S obzirom da je moj iPad Space Grey, odlučila sam da će te boje biti i MacBook.

Dizajn ima svoju cijenu, a to znači da MacBook Pro dolazi opremljen isključivo USB-C portovima. Iako je USB-C budućnost, to ipak znači da svoj klasični USB-A nećete moći uključiti u novi MacBook Pro. Isto tako, nećete moći s njim spojiti iPhone, čitač kartica, projektor i sve ostalo što bi vam moglo zatrebati.

Kako biste ipak mogli i dalje koristiti svoje stvari s MacBook Pro, morat ćete kupiti posebne nastavke s klasičnim USB-A portovima, a koje ćete preko USB-C spojiti sa svojim MacBook-om.

macbook-pro-orbis-4

To isto znači povećanje već i onako visokih troškova. Nastavak koji sam kupila nije original Apple-ov iako je u Space Grey boji direktno iz Cupertina u Kaliforniji i platila sam ga malo više od 500 kn. Nije malo s obzirom na već visoki trošak novog laptopa.

macbook-pro-orbis-6

macbook-pro-orbis-7

Uključite li u nastavak eksterni hard disk, tako će to izgledati. Mnogi se bune radi toga, ja sam bila spremna na taj ustupak od prvog dana pa sam navikla. Da je malo nezgodno, je, ali s tim se morate pomiriti još prije nego što ga kupite.

Tipkovnica i Touchpad

Tipkovnica na MacBook Pro kontroverzna je tema. Ukratko rečeno, tipkovnicu na MacBook Pro ćete ili voljeti ili mrziti jer sredine nema. Tipke su nevjerojatno plitke, a hod im je samo 0.81 mm što će za mnoge biti šok, posebno ako volite osjetiti propadanje tipki dok pišete. Na MacBook-u to nećete osjetiti.

Unatoč tome što je plitka, a ovdje je riječ o potpuno subjektivnom mišljenju, tipkovnica je toliko ugodna za korištenje da je slobodno mogu proglasiti najboljom tipkovnicom koju sam ikada koristila.

Vodite računa i da sam ja “heavy user” tipkovnica na laptopima i da tjedno u prosjeku napišem više od 10.000 riječi. Meni taj kratki hod na tipkama odgovara, a i nema onog ružnog “računovodstvenog” tipkanja posebno ako brže pišete.

Moj vam je savjet da ukoliko razmišljate o kupovini MacBook Pro da odete u trgovinu i isprobate ga. Otvorite Pages i počnite pisati nešto, najbolje ćete vidjeti što mislite o ovoj novoj tipkovnici i odgovara li vašim prstima.

Nije tajna da je Apple do savršenstva doveo Touchpad na svojim laptopima, a to vam kaže osoba opsjednuta miševima. Kad sam donijela MacBook kući, prva pomisao mi je bila “Neću valjda i miša još morati kupiti! Što ako se ne naviknem?”. Navikla sam se već prvi dan i nakon četiri mjeseca korištenja ne pada mi na pamet kupiti posebnog miša za MacBook.

Touchpad je velik 6.1×3.8 incha i toliko je precizan i brz da ne postoji nikakva šansa da ćete nešto promašiti ili da nećete reagirati na vrijeme.

Touch Bar

Touch Bar je velika novost na MacBook-u, a riječ je o vertikalnom LED displeju osjetljivom na dodir koji zamjenjuje tradicionalne tipke. Neki misle da je riječ o nepotrebnom dodatku koji samo povisuje cijenu, a i istina je da MacBook Pro s Touch Barom košta više (MacBook od 15 incha uvijek dolazi s Touch Barom dok onaj od 13 možete dobiti i bez njega), dok mu neki pronalaze svrhu i funkciju.

macbook-pro-orbis-3

Što se može raditi s Touch Barom? Uglavnom sve što poželite. Listati fotografije i uređivati ih, pojačavati i stišavati ton na videima, koristiti emotikone, listati između više otvorenih Safari tabova, aktivirati Siri te se koristiti alatima Microsoft Worda i Adobe Photoshopa jer su to trenutno jedine dvije vanjske aplikacije koje podržava Touch Bar.

Moja presuda? Ne treba vam i ako niste spremni platiti više za njega nemojte kupovati MacBook Pro koji dolazi s Touch Barom (ukoliko kupujete 13 incha). Meni se sviđa i pronašla sam mu svrhu. Bih li mogla bez njega? Bih! Želim li biti bez njega? Ne želim.

Display

Display je ono radi čega ćete se zaljubiti u MacBook Pro čak i ako vas laptopi ni najmanje ne zanimaju. Jednostavno rečeno – prekrasan je. Retina display od 15.4 incha jedan je od najboljih display-a koje možete pronaći na tržištu. Volite li fotografiju, svidjet će vam se što su boje nevjerojatno jasne, biste, oštre i prirodne. San svakog fotografa ili amatera koji voli obrađivati fotografije u Photoshopu.

macbook-pro-orbis-5

Dolazi u rezoluciji 2880×1800 s gustoćom pixela od 220 po inchu. Gledate li u display iz bilo kojeg kuta vidjet ćete samo savršenu sliku. Nema odbljeska, nema čudnih sjena i mračnih dijelova. U ovaj display možete gledati cijeli dan i neće vam dosaditi.

Zvuk

Svatko tko voli dobar zvuk cijenit će što Apple svoje zvučnike postavlja na kućište, za razliku od mnogih drugih proizvođača laptopa koji ih postave ispod kućišta što često rezultira kupovinom dodatnih zvučnika.

MacBook Pro nema problema sa zvukom. Zvučnici su veliki i glasni čak i kad ih stišate na sam minumum. A kad ih pojačate i pustite pjesmu po svom ukusu čut ćete sve basove, zvuk gitare, klavira i kristalno čiste zvukove. Ukoliko ste audiofil, Macbook Pro će biti pravi užitak na kojemu ćete slušati glazbu.

Baterija

Ono što je impresivno kod MacBook Pro je trajanje baterije. Nosite li ga sa sobom van, slobodno ostavite punjač kod kuće i nećete pogriješiti. Baterija, po mojoj procjeni traje oko 10 sati i to ne u mirovanju nego uz rad i gledanje filmova.

Zagrijavanje

Neki mu daju minus radi zagrijavanja ali držite li ga na stolu ili bilo kakvoj ravnoj podlozi, neće biti nikakvih problema jer će ventilatori, koji su smješteni ispod kućišta, dobro obavljati svoj posao.

Ja sam ga stavila na krevet i počela gledati film kad sam čula da se zvučnici počinju glasati iako su inače potpuno bešumni. Kako je potpuno u madrac, tako mu se sustav hlađenja potpuno blokirao pa, s te strane nije ni čudno što se to dogodilo.

Koristite li ga na način da dovodi zraka budu slobodni i omogućite li mu nesmetanu ventilaciju, neće biti nikakvih problema ni s radom niti sa zagrijavanjem.

Software

MacBook Pro došao je s operativnim sustavom macOS Sierra i već je prvi dan dobio update za macOS High Sierra koji poboljšava performanse, nudi brže i bolje korištenje Safarija, a podržava i aplikacije virtualne realnosti.  Nemam zamjerki.

Specifikacije

macbook-pro-specifikacije

Zaključak

Toliko snage u tako elegantnom i tankom kućištu. A tek display…Retina display je nešto najsavršenije što ćete ikada vidjeti. Iako ima laptopa poput Dell XPS-a koji dolaze s 4k rezolucijom, mnogi se slažu da je Retina display pun pogodak kad je riječ o živim bojama i jasnoći slike. Neovisno o tome gledate li fotografije, filmove ili samo neobavezno surfate, na Macbook Pro će vam oči uživati.

Ukoliko ste u potrazi za profesionalnim laptopom koji uz to prekrasno izgleda, a i spremni ste na veću investiciju, možete prestati dalje tražiti. MacBook Pro je pravi laptop za vas, posebno ako ste upoznati s macOS-om ili ste spremni na njega prijeći s Windowsa.

MacBook Pro je laptop za ozbiljan rad, za profesionalce i kreativce koji se bave grafikom, videima, obrađivanjem fotografija i koji na njemu rade ozbiljniji posao koji zahtijeva jak procesor i odličnu grafiku.

Koristite li laptop samo za surfanje internetom i gledanje filmova, a aplikacije i programi koje koristite su ograničeni na YouTube ili Office paket, neki drugi, jeftiniji i jednostavniji laptop će više odgovarati vašim potrebama.

Želite li laptop koji će izdržati sve vaše zahtjeve, a uz to biti lagan, tanak i jednostavan za prenošenje, onda je MacBook Pro idealan laptop koji će vam trajati godinama i na koji možete gledati kao na investiciju.

I za kraj odgovor na pitanje koje su mi mnogi postavili, a to je kako mi je na macOS-u nakon godina korištenja Windowsa. Nakon četiri mjeseca intenzivne upotrebe nisam ni jednom požalila što sam prešla na macOS. Jednostavan, brz i intuitivan za korištenje, a uz to nema bugova poput Windowsa. Preporučujem.

Potpis

7 responses to “Recenzija: MacBook Pro 2017”

Create a website or blog at WordPress.com