Samsung Galaxy S8 recenzija

s8

Njegovo Veličanstvo, Samsung Galaxy S8, je napokon stigao. Zanima li vas kako izgleda smartphone budućnosti, ne morate dalje tražiti jer je S8 upravo smartphone koji ispunjava taj uvjet. Samsung Galaxy S8 nije samo smartphone, on je trenutno najbolji smartphone koji možete kupiti i koji će ispuniti sve vaše potrebe, a zadovoljiti i one najzahtjevnije korisnike.

Prošetate li malo trgovinama koje prodaju mobitele, shvatit ćete da trenutno na tržištu ne postoji telefon poput S8. Izgleda nevjerojatno. I cijena mu je nevjerojatna, posebno ako uzmemo u obzir da većina telefona koji spadaju u srednji cjenovni razred zadovoljava većinu potreba prosječnih korisnika.

Ipak, onog trenutka kad ga primite u ruku i malo s poigrate njegovim funkcijama, shvatit ćete zašto je cijena tolika kolika je. Treba li vam smartphone za telefoniranje, internet i društvene mreže, a usput vam nije toliko važno kako izgleda i ima li vrhunske performanse, tražite dalje jer je takvih telefona na tržištu puno i sigurno nećete biti razočarani.

Treba li vam smartphone koji će uz sve fantastično izgledati, imati orgoman display bez rubova i usput biti najjači koji je trenutno moguće kupiti, a budžet vam dozvoljava malo elastičnosti, onda je Samsung Galaxy S8 upravo ono što tražite.

S8 dolazi u dvije verzije, klasični S8 od 5.8 incha i S8+ koji je malo veći brat istih performansi ali veličine od 6.2 incha. Odlučila sam se za obični S8 jer je puno kompaktniji u mojoj ruci iako ne mogu poreći da S8+ izgleda impresivno. Ipak, nakon promašene kupovine Samsung Galaxy Note 7 koji je, ako zanemarimo činjenicu da je bio tempirana bomba, meni bio jako nezgodan za držanje i upotrebu, rekla bih da sam završila s prevelikim telefonima koje ne mogu držati jednom rukom.

Volite li velike telefone ili ste muško koje ima veće ruke, S8+ vam u tom slučaju neće predstavljati problem i možda se vama isplati platiti nešto veću cijenu kako biste dobili još veći ekran i nesmetano uživali u svemu što planirate raditi na njemu.

samsung s8

Samsung Galaxy S8 ekran

  • Veličina: 5.8 inch
  • Pixeli: 1,440 x 2,960 pixela (570 ppi)
  • Super AMOLED
  • Always-on display

Bez pretjerivanja, ovo je najbolji display koji sam ikada vidjela. Sa sigurnošću mogu tvrditi da S8 ima najbolji ekran koji ćete trenutno pronaći na tržištu. Samsung je već odavno poznat po svojim Super AMOLED ekranima živih i jasnih boja na kojima možete sve vidjeti neovisno o vremenskim uvjetima, pa čak i na jakom suncu.

Samsung galaxy s8 ekran

Ekran je zavijen (edge) s obje strane kao i na Samsung Galaxy S7 edge ali zbog minimalno “mesa” sastrane dobiva se dojam infinity ekrana. Kao i na S7 edge, ako povučete prstom u desno, doći ćete do prečaca koji vode na vaše omiljene kontakte i aplikacije, news feed ili što god izaberete, a mislite da vam je do toga potreban brz i jednostavan pristup.

Moram napomenuti da je ekran postavljen na Full HD+ (2220×1080) ali to možete promijeniti u postavkama, najmanja rezolucija je HD+ (1480×720). Nešto manja rezolucija će vam uštediti bateriju, a neće utjecati na kvalitetu slike.

Za razliku od S7 koji je dolazio u dvije verzije, kao obični S7 i S7 edge, kod Samsung Galaxy S8 i S8+ možete birati samo između veličina jer oba telefona imaju zakrivljeni edge ekran.

Samsung Galaxy S8 procesor

Kao i obično, Samsung ima različite procesore za različita tržišta – svoj (ali ovaj put potpuno novi) Exynos 9 8895 i Qualcomm Snapdragon 835. Exynos je čip koji ćete pronaći na našem tržištu dok je Snapdragon namijenjen američkom.

Exynos 9 8895 procesor ima osam jezgri, izrađen je u 10 nm proizvodnom procesu s četiri Exynos M2 Moongoose jezgre na taktu od 2.3 GHz i četiri ARM Cortex-A53 jezgre na taktu od 1.7 GHz. Samsung kaže da ovaj procesor ima 10% bolje performanse u odnosu na prošlogodišnji.

Hoćete li uočiti ovo poboljšanje? Ne vjerujem ali u budućnosti će takav procesor sigurno biti od koristi, ako ni za što drugo, onda jer će aplikacije sve više napredovati kao i Android OS. Procesor dolazi u kombinaciji s Mali- G71 MP 20 grafikom s 20 jezgri koja radi na 550 MHz i donosi čak 50% bolje performanse.

I Samsung Galaxy S8 i S8+ dolaze s 4 GB LPDDR4X radne memorije i 64 GB UFS 2.1. interne memorije. Moram li napominjati koliko je to brzo? Osim toga, interna memorija je proširiva MicroSD karticama do 256 GB.

Kao što vidite, riječ o high-end hardveru koji vjerojatno nećete iskoristiti do kraja osim ako ne igrate jako zahtjevne 3D igre koje će ovaj telefon vrtiti bez ikakvih problema, a i zagrijavanje mu je minimalno.

Za bateriju Samsung kaže da traje 20% duže u odnosu na Samsung Galaxy S7 i S7 edge, a to je uvijek dobra vijest posebno ako ga mislite koristiti za igranje i intenzivno bavljenje internetom kako biste iskoristili ovu zvjer do maksimuma.

Samsung Galaxy S8 kamere

s8-kamera-priroda-putovanje-rastoke

S8 kamera - rastoke

ruža-kamera-rastoke-s8

Mnogi su se razočarali kad su otkrili da Samsung Galaxy S8 dolazi s istom 12-megapixelnom stražnjom kamerom kao i njegov stariji brat S7. No, tuga je bila neutemeljena jer je Samsung napravio neke promjene ispod poklopca kada je riječ o softveru, a i senzor je potpuno novi.

Senzor na kameri je nešto malo veći u odnosu na S7 model, a dolazi s f/1,7 otvorom blende koji omogućuje da puno više svjetla dođe do senzora, a to dovodi do odličnih fotografija i kad je osvjetljenje loše ili snimate noćne fotografije. Osim toga, ima i Dual Pixel autofokus te optičku stabilizaciju što je i za očekivati za flagship model.

Osim toga, dodali su i novu 8MP prednju kameru koja će slikati savršene selfije. Ako to volite, naravno.  Prednja kamera ima 8 MP Sony IMX320 Exmor RS senzor. Otvor blende je f/1.7, a ima i pametni autofokus koji prati sva lica u kadru kako bi se dobili odlični rezultati. Prednja kamera može snimiti i FHD video pri 30 sličica u sekundi.

Brzina fokusa je nevjerojatna, neovisno o tome slikate li u savršenim uvjetima ili kad je slabije osvjetljenje, a fotografije se okidaju brže nego što stignete reagirati. Slike možete spremiti i u RAW formatu što će vam biti odlična vijest ako volite naknadno obrađivati fotografije.

Softver kamere je potpuno nov, novi su i algoritmi za obradu fotografije, a dodani su i efekti nalik na Snapchat filtere u obliku raznih životinja, a pronaći ćete ih pod ikonom medvjedića.

Kameru je moguće postaviti i na profesionalne postavke u kojima se podešava brzina blende, ekspozicija bijele boje, manualni fokus i još toliko detalja koji prosječnom korisniku neće nikada zatrebati (niti će ih znati koristiti) jer kamera odlično radi na automatskim postavkama. Ipak, volite li fotografiju i bavite se fotografijom iz hobija, dobro je znati da vam uz ovaj telefon DSLR kamera neće zatrebati.

Kad se sve zbroji, ispada da kamera je nešto bolja u odnosu na S7 model. No, imate li već S7 ili S7 edge, radi kamere sigurno ne morate potrčati u prvu trgovinu i zamijeniti ga s novim telefonom.

Samsung Galaxy S8 zvuk

akg slušalice

Kao i na Samsung Galaxy S7 i S7 edge, otvor zvučnika se nalazi s donje strane telefona, pored USB Type-C porta. Za očekivati je da će premium telefon imati i dobar zvuk – dovoljno glasan i bogat. Ono što mu neki navode kao minus je činjenica da ga je lako prekriti rukom kad držite telefon i da zvuk iz zvučnika telefona izlazi kroz Mono, a ne Stereo zvučnik.

Zanimljivost vezana uz zvuk su slušalice koje dolaze uz S8. Riječ je o AKG by Harman slušalicama što će razumjeti svi audiofili. Naime, Samsung Electronics je 10. ožujka ove godine kupio Harman International Industries, Inc. koji pod sobom ima više od dvadeset brendova od kojih su neki AKG Acoustics, Harman/Kardon, Mark Levinson, JBL i Infinity.

Kad to znamo, ne čudi činjenica da se Samsung odlučio zamijeniti Samsung slušalice s onima na kojima piše AKG. Promjena uvijek dobro dođe, a iako AKG nije brend poput Beatsa poznat širokim masama, audifili znaju dobro njegovu težinu u audio svijetu.

samsung

Dizajn slušalica je lijep i moderan što isto nije zanemarivo ako uzmemo u obzir činjenicu da je u današnje vrijeme izgled jednako važan kao i funkcionalnost. I tehnologija je postala dio mode, a kupci vole dati novce na lijep i atraktivan dizajn. Osim toga, slušalice su jako lagane i ugodne za nošenje.

Zvuk u slušalicama je vrlo dobre kvalitete ali ni Samsungove slušalice nikada nisu bile loše. Ono što je odmah uočljivo je odlična razina basa. Ono što je veliki plus ovih slušalica je činjenica da su vokali u pjesmama čisti i jasni što će puno značiti svima koji vole slušati glazbu na svom telefonu, neovisno o žanru.

Ove slušalice se ne moraju koristiti isključivo na telefonu nego i na drugim stereo uređajima i proizvest će jednako dobar i kvalitetan zvuk. Činjenica da je žica obložena materijalom, a nije gumirana, dovodi do toga da se teže zapetljaju, a i kad se to dogodi, da ih je lakše otpetljati.

Riječ je o slušalicama koje će zadovoljiti gotovo sve ukuse. Ako ste baš pravi audiofil i glazbeni snob, onda vjerojatno već i imate vrhunske slušalice koje ste izabrali po svom ukusu i ovo vam ništa u životu ne znači. Za sve one koji vole dobar i kvalitetan zvuk ali nemaju vrhunske slušalice, ove AKG će im se sigurno svidjeti i zadovoljiti njihove potrebe.

Samsung Galaxy S8 dizajn

Kao što sam rekla, nemoguće je birati između običnog i edge ekrana jer obični više ne postoji. I S8 i S8+ dolaze u edge verziji, a rezultat je vizualno najljepši telefon na tržištu. Samsung je kreirao 18.5:9 “infinity display” koji izgleda prekrasno. Prednji dio telefona je 100% stakleni, a odnos ekrana na prednju površinu mobitela je 84% (kod S7 je iznosio 72%).

To znači da telefon ima vrlo malo “mesa”, da na prednoj strani više nema natpisa “Samsung” iz jednostavnog razloga jer ne stane i da više nema fizičke tipke za povratak na početni izbornik (home button).

Samsung galaxy s8 orhideja siva

Telefon je odlično držati u ruci, tanak je, lagan i kompaktan, a dizajn mu je izdužen. S obzirom da radijus zakrivljenja nije tako izražen kao na S7 edge modelu, S8 je puno ugodniji i jednostavniji za držanje, a ako već imate edge telefon, onda vam ni ovaj dizajn neće biti novost i predstavljati potencijalni problem (neki su se žalili da je radi edge ekrana telefon sklizak, ne mogu reći da se slažem s tom tvrdnjom).

Zbog svega toga, Home tipka je softverska ali ima ugrađenu vibraciju osjetljivu na dodir prsta pa ćete tako lako znati koliko treba pritisnuti da bi se telefon otključao. Osim toga, moguće je upaliti “always on” opciju što će dovesti do toga da telefon i u mirovanju ima osvjetljenu home tipku pa nećete nasumično stiskati po ekranu kako biste pogodili gdje se nalazi home tipka.

Desna strana telefona, kao i uvijek, sadrži tipku za paljenje uređaja, a lijeva dvodijelnu tipku za pojačavanje, odnosno, smanjivanje glasnoće zvuka. Novost je tipka na lijevoj strani ispod tipke za zvuk, a riječ je o Bixbyju o kojemu ću pisati kasnije u tekstu.

Telefon je otporan na prašinu i vodu i posjeduje IP68 certifikat što znači da će telefon izdržati 30 minuta na dubini do 1.5 metara bez ikakvih oštećenja. Naravno, u slatkoj vodi. Pri dodiru sa slanom vodom, poželjno ga je što prije oprati u slatkoj vodi kako bi se izbjeglo nagrizanje i oštećenja.

Samsung Galaxy S8 otključavanje – čitač otisaka prstiju, skener šarenice oka i prepoznavanje lica

Čitač otiska prsta sada je smješten na stražnju stranu telefona odmah pored kamere. Malo nezgodno mjesto jer dok ne naučite gdje se nalazi, uporno ćete lijepiti prst na kameru i prljati je. Čitač je brz i precizan i jednom kad se naviknete na njegovu lokaciju, više nećete imati problema.

Ako vam čitač otiska prsta nije po volji, uvijek možete koristiti i skener šarenice oka. Ovaj skener je Samsung doveo do savršenstva i puno je bolji i precizniji nego na Note 7. Detektori mu pokrivaju širi kut pa čak i ako ne ciljate najbolje, skener će vam prepoznati šarenicu. Mnogi tvrde da skener šarenice mogu korisiti i ako nose kontaktne leće no da ne radi baš najbolje s naočalama.

Slično radi i opcija s prepoznavanjem lica. Iako, imajte na umu da se na internetu nalaze brojne recenzije u kojima su ljudi uspjeli zavarati skener fotografijom. Je li riječ o sreći ili slučajnosti, ne zna se ali prepoznavanje lica je vjerojatno najlošija metoda koju možete koristiti.

Naravno, ni jednu od ovih opcija ne morate koristiti i telefon uopće ne mora biti zaključan. Ipak, ne želite li da svatko tko ga primi u ruke ima pristup vašim podacima, ne bi bilo loše izabrati jednu od ovih mogućnosti.

Samsung Galaxy S8 – Bixby

Bixby je Samsungov virtualni asistent o kojemu su nagađanja počela još i prije nego što je mobitel ugledao svjetlo dana. Kad govorimo o Bixbyju, konkurenti su mu Siri, Alexa, Cortana i Google Assistant. Treba li nam još jedan virtualni asistent? Samsung očito misli da nam treba jer je Bixbyju posvetio cijelu jednu tipku.

Osobno, ne vidim svrhu Bixbyja. Bixby je zapravo još u fazi razvoja i za sad je glavna ideja da uslikate nešto, a Bixby će ponuditi nekoliko opcija – od web shoppinga do prepoznavanja predmeta na internetu.

Doduše, prepoznavanje predmeta mu je jača strana. Isprobala sam ga na gotovo svemu što mi je palo na pamet, od šalice kave do naušnica i nije imao problem s prepoznavanjem.

Naravno, nije to sve što Bixby može. Uperite li ga u neki spomenik, reći će vam nešto o njemu, pronaći restorane u blizini, a vjerojatno i hotel. Osim toga, Bixby možete spojiti s Twitterom pa će vam se pokazivati tweetovi bez ulaska u Twitter aplikaciju, najnovije vijesti, vaš raspored i obaveze, podsjetnici koje ste si namjestili, fizička aktivnost u obliku mjerenja koraka i vježbi kao i najposjećenije web stranice.

Kao što sam rekla, za sada ne pronalazim neku svrhu Bixbyju ali se planiram i malo više poigrati s tom funkcijom i napisati što sam sve otkrila te jesam li promijenila mišljenje. Činjenica je da će se s vremenom Bixby sve više razvijati čime će dobivati i na funkcionalnosti.

Samsung Galaxy S8 baterija

Samsung Galaxy S8 ima veći ekran ali manje kućište od Samsung Galaxy S7 edge što je rezultiralo brojnim brigama oko veličine, kapaciteta i trajanja baterije. Istina je, čak i S8+ ima manju bateriju od S7 edge (3500 mAh vs 3600 mAh) ali to ne utječe na njenu kvalitetu.

Brojni testovi su pokazali da na S8+ baterija traje 1 sat duže nego na S7 edge, s jednakim intenzitetom korištenja. Standardna baterija na S8 je 3000 mAh i na testovima je pokazala poboljšanje od 2 sata u odnosu na S7.

Uz to, telefon je opremljen s fast charging opcijom (od 0% do 37% dođe za 30 minuta) kao i opcijom bežićnog punjenja (za što ćete morati kupiti posebni punjač). Osim toga, telefon ima i postavke za produljenje života baterije koje će ugasiti neke funkcije koje troše bateriju i malo vas ograničiti ali kad je baterija pri kraju, a u blizini nemate punjač, bit ćete zahvalni na toj opciji.

Samsung Galaxy S8 dodatne mogućnosti

Kao i kod Samsung Galaxy S7 i S7 edge, i S8 i S8+ dolaze spremni za VR. Imate li Gear VR naočale, ne trebate kupovati nove jer je telefon potpuno kompatibilan s njima. Uz to, s S8 je kompatibilna i 360 kamera ali i DeX – stanica pomoću koje svoj S8 možete pretvoriti u PC.

Imate li monitor, bežićnu tipkovnicu i miša, spojite telefon pomoću DeX-a i imat ćete svu funkcionalnost PC-ja s Android operativnim sustavom.

Samsung Galaxy S8 cijena

Samsung Galaxy S8 dolazi u tri boje – Orhideja siva, Ponoćno crna i Arktičko srebrna. Boja ne utječe na cijenu, a ona iznosi 6.776, 67 kn ili 7.665,56 kn za S8+ verziju. Trenutno se u pojedinim trgovinama mogu pronaći određene promotivne akcije pa ako kupite telefon možete uštediti i nekih 800 kn što nije zanemarivo.

Zaključak

Iako sam poznata kao obožavateljica Samsunga, nisam ni najmanje subjektivna kad kažem da je ovo najbolji telefon koji se trenutno može kupiti. Ovaj telefon je čisto savršenstvo i tražite li futuristički izgled s vrhunskim performansama, sigurno nećete pogriješiti izaberete li ga.

Kad ga uzmete u ruke, vidjet ćete da će vam nakon njega svaki drugi smartphone izgledati dosadno i prosječno. Potpuno je jasno da takav uređaj mora doći i s visokom cijenom ali uzmite u obzir da je riječ o telefonu koji trenutno na tržištu nema pravu konkurenciju. Osim toga, iPhone 7 Plus je i dalje skuplji od njega, a ne mogu se mjeriti po izvedbi i izgledu.

Samsung Galaxy S8 je najbrži telefon koji možete kupiti, a i najljepši ako je dizajn ono što vas privlači.

Trebate li ga kupiti?

Samsung Galaxy S8 i S8+ su telefoni za one koji vole imati najbolje, vole inovativan dizajn, a ne brine ih trošak. Iako je skup, riječ je o premium modelu i kad ga kupite, bit ćete potpuno svjesni da ste uložili u nešto stvarno lijepo i posebno.

Samsung je vodio računa o svakom detalju pri izradi ovog telefona i rezultat je fantastičan, a njegove mogućnosti i performanse vas neće ostaviti ravnodušnima. Ipak, ukoliko već imate Samsung Galaxy S7 edge, možda biste se mogli i dalje zadovoljiti s njim jer osim razlika u dizajnu, teško da ćete uočiti neka značajnija poboljšanja osim ako baš niste super aktivni korisnici.

Sve u svemu, tražite li novi smartphone, želite najbolje, a budžet vam dopušta da si malo ugodite, Samsung Galaxy S8 (i njegov veliki brat S8+) su upravo ono što tražite i što trebate kupiti te sa zadovoljstvom koristiti.

Imate li dodatnih pitanja, slobodno ostavite komentar.

potpis

11 responses to “Samsung Galaxy S8 recenzija”

    • Pozdrav David,
      telefon može ići 1.5 m dubine do 30 minuta maksimalno u slatkoj vodi tako da nije baš za more jer ga slana voda može oštetiti. Vjerojatno mu ne bi bilo ništa neko kratko vrijeme ali ipak ne bih isprobavala.

      Like

    • Pozdrav Radovane,
      istina je da su malo nezgodniji za rukovanje jer su bez rubova i sve je stakleno pa lakše može doći do loma. No, maska uspješno štiti telefon od posljedica pada, govorim iz iskustva 🙂

      Like

Create a website or blog at WordPress.com